Långt upp i norr men ändå bara halvvägs genom Sverige gick Pistol SM av stapeln i 10-14 augusti 2022. Det handlar dock endast om precision och milsnabb då fältskyttet genomfördes tidigare under sommaren i Orsa. Det är troligen en av orsakerna till att antalet anmälda till årets SM var en god bit lägre än tidigare år. Vi hoppas att fler skyttar från vår krets kan tänka sig att ställa upp såväl i SSM i Kalmar 2022, men även SM 2023 som då går av stapeln i Göteborg.

Arrangemanget i sig på de två dagarna då jag själv hade möjlighet att delta flöt på bra. Tiderna för skjutlagen var väl tilltagna, i regel med ett skjutlag på förmiddagen och ett på eftermiddagen. A4 har en otroligt fin ny bana med 50 skjutplatser och Östersunds Pistolskytteklubb hade en bana med 40 platser med hundra meter mellan hallarna. Själv upplevde jag bänkarna som låga, men det går alltid att bygga upp något att vila handen på mellan precisions skotten.

Första dagen bjöd på viss dramatik under A precision Öppen. Vinnaren Johan Ahlbeck hade en säker ledning inför sista grundserien. Första skottet i grundserien sköt han på fel tavla och slutade med 39 poäng för den serien. 10 poäng föll bort och Jonathan Casanueva Willumsen fick då en ledning om 5 poäng. Johan lyckades använda sin frustration till ett stålhårt fokus till finalen. Han inledde de två första finalserierna med att skjuta två 50 serier medan konkurrenten inte riktigt klarade att leverera under finalpressen.

Kronoberg representerades på SM av mig, Stefan Toivonen från Lenhovda Pistolklubb, som sköt precision A och C Öppen. I A blev slutplaceringen 44 av 78 startande och i C gav 333 poäng i grundserien plats 10 inför final. Första gången i SM final tog ut sin rätt på nerverna. Slutplaceringen blev 13 av 107 startande.

Tack för mig Östersund!

Skribent: Stefan Toivonen